toon/verberg het menu

Vaccinatie tegen Covid

We krijgen de laatste dagen veel vragen van mensen die werkzaam zijn binnen de gezondheidszorg die zich op korte termijn mogen laten vaccineren. Zij vragen aan ons of ze zich wel moeten laten vaccineren.

Allereerst: gezondheidswerkers zijn als eerste aan de beurt voor de vaccinatie. Het land zegt daarmee: jullie doen belangrijk werk en daarom mogen jullie vooraan staan in de rij voor de vaccinatie. Heel veel mensen zouden hier jaloers op zijn.

De twijfel die we vaak horen; is het vaccin wel veilig want het is zo snel ontwikkeld. Inderdaad is er keihard gewerkt om het vaccin nu beschikbaar te hebben en is alle menskracht in gezet om procedures te versnellen. Maar; uiteindelijk zijn alle verplichte procedures gevolgd die normaal ook nodig zijn, alleen in een veel hoger tempo. Een tweede opmerking over de veiligheid; de kennis die nodig was voor het vaccin tegen corona bestaat al jaren en werd gebruikt voor andere virussen. Het enige wat de onderzoekers hoefde te doen was een kleine aanpassing om de techniek te gebruiken specifiek gericht op Corona. En dan de veiligheid; 100% veiligheid bestaat niet, maar als je moet kiezen tussen de gevaren van het vaccin en het gevaar van complicaties bij een Corona infecties dan kiezen wij voor het vaccin. Als dokters zien we de laatste maanden veel patiënten die langdurige klachten hebben overgehouden aan een corona infectie in de eerste golf. Corona is nadrukkelijk geen griep; er gaan veel meer mensen aan dood en patiënten hebben vaak lang restverschijnselen die hun leven een stuk minder leuk maken.

Samenvattend; de dokters van het gezondheidscentrum raden iedereen die daarvoor opgeroepen wordt sterk aan zich te laten vaccineren.

Voor verdere achtergronden klik hier en hier.